30 Αυγ 2012

Επείγουσα Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, για να δοθεί το δικαίωμα Μετεγγραφής στους πολύτεκνους..


ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
 
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
      Αρ. Πρωτ. 183                                   Αθήνα, 29/8/2012
Αξιότιμο
Κύριο Κων/νο  Αρβανιτόπουλο 
Υπουργό
Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι
Ενταύθα
 
                  Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.
           
          Οι πολύτεκνοι, όπως καλά γνωρίζετε, την τελευταία διετία υπέστησαν  τα πάνδεινα από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ και με επικεφαλής την διώκτη των πολυτέκνων κ. Διαμαντοπούλου, που διέλυσε κάθε ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και συνταγματικής προστασίας,  καταργώντας  αναίτια πλήθος νόμων και αποφάσεων που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος,  ακόμη και μέτρα που είχαν αποδώσει και δεν είχαν κανένα οικονομικό κόστος, όπως ήταν και  ο θεσμός των Μετεγγραφών των φοιτητών μας. 
                Όταν ανακοινώθηκε ο πίνακας των θέσεων Ειδικών Κατηγοριών 2012-2013, η ΑΣΠΕ  διαμαρτυρήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας με την 128/11-5-2012 επιστολή της, για την δραματική  μείωση των θέσεων που δίνονταν στους πολύτεκνους φοιτητές των κεντρικών ΑΕΙ – ΤΕΙ των μεγάλων πόλεων, αλλά δυστυχώς  ουδεμία απάντηση λάβαμε και καμία διόρθωση του αριθμού των θέσεων δεν έγινε, τη στιγμή που ο αριθμός των υποψηφίων πολυτέκνων φοιτητών ήταν πολύ μεγαλύτερος φέτος.
 
            Συγκεκριμένα αναφέραμε:
«…
-           Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών  του ΕΜΠ,  πέρυσι είχε 29 θέσεις πολυτέκνων, φέτος μόλις  19.
-           Η Σχολή Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, πέρυσι είχε 20 θέσεις, φέτος 11.
-           Το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, πέρυσι είχε 30 θέσεις, φέτος 22.
-           Η Ιατρική του ΕΚΠΑ πέρυσι είχε 19 θέσεις, φέτος 15.
-           Η Σχολή Δασολογίας του ΑΠΘ,  πέρυσι είχε 15 θέσεις πολυτέκνων, φέτος 7,
ενώ αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και σε άλλες Σχολές.
 
Κύριε Υπουργέ,
           παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε ο αριθμός των θέσεων πολυτέκνων στα ΑΕΙ –ΤΕΙ των μεγάλων πόλεων (όπου βρίσκεται η κατοικία των πολύτεκνων) να επανέλθει στον περυσινό τουλάχιστον αριθμό θέσεων ή να δοθεί σ` αυτούς  κατ` εξαίρεση - το δικαίωμα της μετεγγραφής κοντά στην κατοικία των γονέων των, καθότι αδυνατούν οικονομικά οι πολύτεκνοι να έχουν  2 και 3 σπίτια στην επαρχία και να καταστρατηγείται στην πράξη η συνταγματική προστασία αυτών.
        Η ΑΣΠΕ εξ αρχής ζητούσε το αυτονόητο, να ισχύει δηλαδή ότι ίσχυε μέχρι τον περασμένο και αλήστου μνήμης Μάιο του 2011. Δηλαδή να εγγράφονται-μεταγράφονται σε αντίστοιχη Σχολή του τόπου κατοικίας τους, όσοι πολύτεκνοι είχαν προηγουμένως επιτύχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Και εκείνο που θα πρέπει να προστεθεί είναι να καλύπτονται οι λόγω μεταγραφής κενές θέσεις από τους επόμενους κατά σειρά επιτυχίας, η δε διαδικασία να ολοκληρώνεται πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
         Με τον τρόπο αυτό αφενός οι πολύτεκνοι θα εισάγονται με τα ίδια κριτήρια με τους λοιπούς υποψηφίους αφού προηγουμένως θα έχουν επιτύχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις και αφετέρου οι Επαρχιακές Σχολές δεν θα υπολειτουργούν αφού οι όποιες κενές λόγω των μεταγραφών θέσεις θα καλύπτονται άμεσα από τους επιλαχόντες. 
         Σημειωτέον ότι ο προϊσχύσας νόμος για τις μετεγγραφές λειτούργησε επί 32 συνεχόμενα χρόνια χωρίς να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολών. Όμως δυστυχώς η συνταγματική προστασία των πολυτέκνων (παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος) ευτελίζεται σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες για ανεξήγητους λόγους. Το εξοργιστικό είναι ότι αυτή η μείωση των θέσεων των πολυτέκνων στις Σχολές των μεγάλων πόλεων, σερβιρίστηκε  από το Υπουργείο ως αύξηση(!), ενώ η αλήθεια είναι ότι η όποια αύξηση δίνεται σε Σχολές της Επαρχίας.., με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται το πνεύμα της συνταγματικής προστασίας για τους πολύτεκνους.
 
Κύριε Υπουργέ,
1.        Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο, ακόμη ταλαιπωρούνται τα παιδιά των πολυτέκνων  που προσέφυγαν πέρυσι δικαστικώς  κατά του Υπουργείου Παιδείας. Τα οποία ως γνωστό έχουν διαγραφεί από τις Σχολές, έχασαν μια ολόκληρη χρονιά, κατασυκοφαντήθηκαν και ακόμη ταλαιπωρούνται… ως πότε;
2.        Αδυνατούμε να κατανοήσουμε επίσης το λόγο, για τον οποίο οι πολύτεκνοι υποψήφιοι που συμπλήρωσαν Μηχανογραφικό το 2011 - αλλά αποφοίτησαν προηγούμενα έτη, δεν συμπεριλήφθησαν  στο επιπλέον ποσοστό του 3% των θέσεων εισακτέων των Τμημάτων και Σχολών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - το οποίο να σημειωθεί είναι πολύ μικρό.. και πρέπει να διορθωθεί στο 5% .
3.        Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο οι πολύτεκνοι υποψήφιοι που συμπλήρωσαν Μηχανογραφικό το 2011, από ΕΠΑΛ (ομάδα Α) δεν συμπεριλαμβάνονται στο επιπλέον ποσοστό του 3% των θέσεων εισακτέων των Τμημάτων και Σχολών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;… »  
           
             Κύριε Υπουργέ,
            τώρα που εκδόθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής 2012, φάνηκε δυστυχώς, ο πρωτοφανής «ρατσισμός» κατά των Ελλήνων φοιτητών και ειδικότερα κατά των πολυτέκνων,  όπου αφού κατήργησαν τις Μετεγγραφές από τους πολύτεκνους, στη συνέχεια  μείωσαν τις θέσεις  που τους έδιναν  στις κεντρικές Σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ(να σημειωθεί, τη μοναδική ειδική κατηγορία που προστατεύεται συνταγματικώς), για να τις δώσουν αυτές τις θέσεις σε άλλες κατηγορίες  και στους Μουσουλμάνους... και να εισάγονται με βαθμολογίες «Λευκής Κόλας!».

             Κύριε Υπουργέ,
            σε μια εποχή δεινής οικονομικής  κρίσης οι πολύτεκνοι με 4, 7, 10 παιδιά, αδυνατούν να συντηρήσουν 2, 3 και 4 σπίτια ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις και πολλές οικογένειες πολύτεκνες και υπερπολύτεκνες δεν θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους μακριά από τις οικίες των να σπουδάσουν… Για αυτό το λόγο παρακαλούμε την παρέμβασή σας, ώστε να αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να δοθεί ειδικά φέτος:
      1.    Η δυνατότητα Μετεγγραφής στους πολύτεκνους και υπερπολύτεκνους φοιτητές, σε αντίστοιχη σχολή  κοντά στον τόπο κατοικίας των γονέων τους ή σε πόλη που σπουδάζει άλλος αδελφός με την προϋπόθεση ότι τα Μόρια εισαγωγής του υποψηφίου, θα είναι τουλάχιστον ίσα με τα μόρια του τελευταίου εισαγομένου(στην αντίστοιχη σχολή της χώρας), με τη γενική σειρά επιτυχίας. Το μέτρο θα αφορά ελάχιστα παιδιά και ουδεμία αναστάτωση δημιουργείται στις σχολές.
        2.   Οι θέσεις του 10% που έμειναν κενές, να δοθούν στους πολύτεκνους  υποψήφιους που συμπλήρωσαν Μηχανογραφικό το 2011 και αδικήθηκαν με τα γνωστά μέτρα της κ. Διαμαντοπούλου δηλ σε αυτούς που αποφοίτησαν το 2011 αλλά και προηγούμενα έτη(εφόσον συμπλήρωσαν Μηχανογραφικό το 2011).
               Με την πεποίθηση ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας και την τύχη των παιδιών, προσβλέπουμε στην άμεση  θετική ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημα των πολύτεκνων οικογενειών που στηρίζουν με τις προσωπικές τους θυσίες την Ελληνική οικονομία και την Ελληνική κοινωνία γενικότερα.
              Πρόθυμοι να αναπτύξουμε και από κοντά στο Γραφείο σας, όταν μας καλέσετε, το  ανωτέρω θέμα  μας αλλά και τα άλλα που εκκρεμούν, όπως είναι το θέμα των αδιόριστων πολύτεκνων εκπαιδευτικών.
 
Κοινοποίηση:
Αξιότιμο                                                                          
Κύριο Θεόδωρο Παπαθεοδώρου  
Υφυπουργό
Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι
 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Για την ΑΣΠΕ

       Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας



Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Εμμανουήλ Χρυσόγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου