21 Αυγ 2012

Ομιλία στις 24/12/2010 του Ν. Παναγιωτόπουλου για τον προϋπολογισμό.

Μειώστε τις δαπάνες, κόψτε όμως από το σπάταλο κράτος κι όχι από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους. Πάρτε μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση και τα στηρίζουμε. 


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και τρεις μέρες τρία πράγματα ακούω να επαναλαμβάνονται σε σταθερή βάση από συναδέλφους Βουλευτές της Συμπολίτευσης απ’ αυτό εδώ το Βήμα. Άκουσα και τον προλαλήσαντα. Αυτά τα τρία στοιχεία ήταν ο επίλογός του. «Οι στιγμές είναι ιστορικές, σώζουμε την πατρίδα, για όλα ή περίπου όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και τρεις μέρες τρία πράγματα ακούω να επαναλαμβάνονται σε σταθερή βάση από συναδέλφους Βουλευτές της Συμπολίτευσης απ’ αυτό εδώ το Βήμα. Άκουσα και τον προλαλήσαντα. Αυτά τα τρία στοιχεία ήταν ο επίλογός του. «Οι στιγμές είναι ιστορικές, σώζουμε την πατρίδα, για όλα ή περίπου όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία».

Κύριοι συνάδελφοι, και στη Χιροσίμα γράφτηκαν ιστορικές στιγμές αλλά οι Γιαπωνέζοι δεν επιχαίρουν ιδιαίτερα, ούτε οι Έλληνες επιχαίρουν γι’ αυτή την «ατομική βόμβα» που έπεσε στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους και οδήγησε στην πιο βάναυση υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου από τις δεκαετίες της μεγάλης φτώχειας. 

Βέβαια ούτε έχετε σώσει καμιά πατρίδα μέχρι στιγμής. Η καθ’ υπερβολή και με υπερβάλλοντα ζήλο εφαρμογή των όρων του Μνημονίου με κυβερνητικά μέτρα που εσείς, κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης, ψηφίζετε διαφωνώντας –ή διαφωνείτε ψηφίζοντας, το ίδιο είναι- έχει βυθίσει την οικονομία σε αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση, έχει καταρρακώσει την ψυχολογία της αγοράς, έχει σχεδόν τινάξει στον αέρα την κοινωνική συνοχή και οδηγεί με βεβαιότητα την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην εξαθλίωση, χωρίς τελικά να εγγυάται καν την τελική αποφυγή της χρεοκοπίας. Δεν νομίζετε ότι αυτό είναι κάπως υψηλό τίμημα για τη σωτηρία της πατρίδας; 

Οι πολίτες πλέον αισθάνονται ότι το πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν μπορεί να τους βοηθήσει να λύσουν τα προβλήματά τους, αλλά είναι το κυρίως υπαίτιο για τη χειροτέρευσή τους. 

Σας παραθέτω μία έρευνα της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης των Νοικοκυριών του Οικονομικού Βιομηχανικού Ινστιτούτου Ελλάδος για το μήνα Νοέμβριο. Στην πρόβλεψη μεταβολής της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών το 68% δηλώνει ελαφρά αισθητή επιδείνωση και μόνο το 4% ελαφρά ή αισθητή βελτίωση. Στην πρόβλεψη ως προς την εξέλιξη των τιμών το 27% περιμένει αύξηση με ταχύ ρυθμό και το 28% αύξηση με βραδύ ρυθμό, δηλαδή στο σύνολο αύξηση κατά 55%. Μόνο το 5% περιμένει μείωση. Στην αποτίμηση οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών το 59% δηλώνει ότι μόλις τα βγάζει πέρα, ενώ μόλις το 2% δηλώνει ότι υπάρχουν περιθώρια αποταμίευσης. Η απαισιοδοξία είναι διάχυτη. 

Σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα η μόνη οργανωμένη και συγκροτημένη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση είναι να κατηγορεί τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 2004-2009 ως αποκλειστικά υπεύθυνες για όλα τα στραβά. Ξεχνάτε τις επιδόσεις άλλων κυβερνήσεων της δεκαετίας του 1980 όταν δημιουργήθηκε το δημοσιονομικό πρόβλημα της υπερχρέωσης με δανεικά αντί παροχών για ακόμα καλύτερες μέρες. Ξεχνάτε επίσης και υποβαθμίζετε σημαντικούς λανθασμένους χειρισμούς αυτής της Κυβέρνησης που τελικά μετέτρεψαν την κρίση χρέους σε κρίση δανεισμού και έφεραν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θυμίζω την παράλειψη δανεισμού με ευνοϊκότερους όρους από τις αγορές όταν αυτό ήταν ακόμα εφικτό τον Ιανουάριο του 2010, την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος με μετάθεση εσόδων που ήταν να έλθουν –είχαν προϋπολογιστεί για το μέλλον στον προηγούμενο προϋπολογισμό- τη γνωστή αυτοσυκοφάντηση της χώρας με τις δηλώσεις και τα γνωστά αποτελέσματα.
Κύριοι της Κυβέρνησης, σας το είπαμε και σας το ξαναλέμε: Αλλάξτε το μείγμα οικονομικής πολιτικής -αυτή είναι η πρότασή μας, κύριε Βαρβαρίγο- κι εμείς το στηρίζουμε. Μειώστε τις δαπάνες, κόψτε όμως από το σπάταλο κράτος κι όχι από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους. Πάρτε μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση και τα στηρίζουμε. 

Δεν μπορώ να μην εκθειάσω τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για περιστολή και εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία. Σύμφωνοι και μπράβο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σίγουρα μείωση δαπανών δεν είναι η ουσιαστική στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τους εργολάβους δημοσίων έργων από το πρόγραμμα «Θησέας» ή από τον ΟΣΚ που έχουν οδηγήσει και αυτό τον κλάδο στο πλήρη μαρασμό. 
Μειώστε τους φόρους. Έπρεπε δηλαδή να περάσει ένας χρόνος αποτυχημένων μέτρων για να αντιληφθείτε ότι περισσότεροι και επαχθέστεροι φόροι φέρνουν τελικά λιγότερα έσοδα και βαθύτερη ύφεση; Τώρα το βλέπετε κι αυτό. 

Θυμίζω ότι στον Προϋπολογισμό του 2010 είχατε εγγράψει έσοδα από άμεση φορολογία 23,7 δις. Αναθεωρήσατε το Μάρτιο όταν βλέπατε τα ζόρια στα 21,9 και τελικά εισπράξατε περί τα 20 δις. Από το τέλος ταξινόμησης οχημάτων επίσης στον Προϋπολογισμό του 2010 είχατε εγγράψει προβλεπόμενες εισπράξεις 508 εκατομμύρια, αναθεωρήσατε το Μάρτιο στα 490 εκατομμύρια όταν είδατε ότι δεν πάει προς τα εκεί και τελικά εισπράξατε γύρω στα μισά, δηλαδή 275 εκατομμύρια. Κατά τα άλλα φταίει η Νέα Δημοκρατία.
Επιτέλους εκπονήστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ, βεβαίως, με έμφαση στην αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Όλοι συμφωνούμε ως προς το ποια είναι αυτά. Ενεργοποιήστε το νέο αναπτυξιακό που όλο ακούμε και ποτέ δεν βλέπουμε. Προχωρήστε στην απεμπλοκή των πραγματικά ελληνικών επενδύσεων όπως της Κavala Float Glass για παραγωγή υαλοπινάκων στην εκλογική μου περιφέρεια που αν ευδοκιμήσει, αν απεμπλακεί από τα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας, θα τονώσει άμεσα και ουσιαστικά μια περιοχή που μαστίζεται ιδιαίτερα από την ανεργία και την ύφεση στη βόρεια Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να τελειώσω από κει που ξεκίνησα, υπάρχει ιστορικότητα στη στιγμή, όμως αυτή έγκειται στο ότι τώρα εσείς αντιλαμβάνεστε ότι το κόμμα του οποίου το ιδεολογικό στίγμα εξέθρεψε το χρεοκοπημένο μοντέλο του μεγάλου, σπάταλου και διεφθαρμένου κράτους και της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης με δανεικά για κατανάλωση, σήμερα σαν Κυβέρνηση καλείται να το καταλύσει. Είναι το ίδιο κόμμα που δημιούργησε αυτό το μοντέλο και καλείται να το καταλύσει κάτω από συνθήκες ασφυκτικής πίεσης από τους διεθνείς μας δανειστές. 

Για να το καταφέρετε όμως αυτό, κύριοι της Κυβέρνησης, θα πρέπει να συγκρουστείτε μετωπικά με το βαθύ κράτος που ταυτίζεται με το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Μπορείτε να το κάνετε; Έχετε τις αντοχές; Αναμένουμε. Όταν το αποτόλμησαν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, εσείς βγαίνατε στο δρόμο αγκαζέ με τους εγχώριους αστέρες του συνδικαλισμού. Θα ξαναγίνουν παρόμοια συλλαλητήρια. Κάποιοι δήλωσαν χωρίς να δείχνουν καμία ντροπή ότι πήραν δάνεια από την επιχείρησή τους για να οργανώσουν καλύτερα συλλαλητήρια εναντίον των μέτρων σας. Πώς θα αντιδράσετε; Θα τους βάλετε στη θέση τους ή θα τους βάλετε στα επόμενα βουλευτικά σας ψηφοδέλτια; Αναμένουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προφανώς για όλα αυτά καταψηφίζω τον Προϋπολογισμό αλλά και για έναν ακόμα λόγο, διότι εδώ λογοδοτούμε στον ελληνικό λαό ως Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου κι όχι στις διεθνείς χρηματαγορές. 

Ως Βουλευτής ποτέ δεν υπηρέτησα ως «εξάρτημα» ή «εργαλείο» το χρεοκοπημένο σύστημα που έφερε τα πράγματα ως εδώ. Ομολογώ ότι δεν μπορώ να δεχθώ να ρυθμίζονται οι τύχες αυτού του τόπου ερήμην μας, έξω από τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και με πιθανές εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία της χώρας από τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς αστέρες, από ώριμους γόητες και ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές του διεθνούς οικονομικού διευθετηρίου. Γι’ αυτό καταψηφίζω τον Προϋπολογισμό.
Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας.




όταν ήταν στην αντιπολιτευόμενος Βουλευτής και δεν είχε υπουργική θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου