26 Μαρ 2012

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ


Οριστικό τέλος στο κοινωνικό κράτος επιχειρούν να θέσουν η Τρόικα σε αγαστή συνεργασία με την «πράσινη» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπό το νέο υπουργό κ. Φ. Σαχινίδη. Οι «σύμμαχοι» προχωρούν, ακάθεκτοι και ανεπηρέαστοι από τις έντονες αντιδράσεις εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, στην άμεση υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών σχεδίων του ΔΝΤ, τα οποία προβλέπουν την κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, την αντικατάστασή τους από ένα ελάχιστο ποσό εγγυημένης παροχής που θα χορηγείται μόνο σε όσους πολίτες ζουν υπό συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης, την επιβολή νέων περικοπών στις συντάξεις και το εφάπαξ και τη δραστική συρρίκνωση του μεγέθους του κράτους με απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και αναθέσεις δραστηριοτήτων που ασκούνται σήμερα από δημόσιες υπηρεσίες σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.


Αρχίζει «καταγραφή»

Οι νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 11,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014, έχουν συμφωνηθεί ήδη μεταξύ της Τρόικας και του τέως υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου, κατά τις συζητήσεις που έγιναν για το νέο Μνημόνιο.
Τα νεοφιλελεύθερα σχέδια ΔΝΤ-Βενιζέλου-Σαχινίδη τίθενται άμεσα σε εφαρμογή με τη νέα «επίσκεψη» που πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας. Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες σε συνεργασία με τα μέλη των κλιμακίων τεχνικής βοήθειας της ομάδας Ράιχενμπαχ και με υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα καταγράψουν όλα τα προγράμματα δαπανών του ελληνικού κράτους και θα καταρτίσουν εκθέσεις με εισηγήσεις για περικοπές που θα φθάνουν τα 11,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου Μνημονίου.

Συμφωνημένα

Τα νέα σχέδια περικοπών αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, η οποία συνοδεύει τη νέα συμφωνία για το Μνημόνιο 2. Στην παράγραφο 23, στη σελίδα 19 της έκθεσης αναφέρεται επί λέξει ότι «για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 9-9,5 δισ. ευρώ το 2014, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα 7% του ΑΕΠ περίπου», δηλαδή 14-15 δισ. ευρώ. Στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι συμφωνήθηκε ήδη με την κυβέρνηση Παπαδήμου «τα νέα αυτά μέτρα να επικεντρωθούν πρωτίστως στο σκέλος των δαπανών» και, ειδικότερα, από το συνολικό «πακέτο» των πρόσθετων μέτρων ύψους 14-15 δισ. ευρώ ή 7% του ΑΕΠ που θα χρειαστούν μέχρι το 2014, τα 11,5 δισ. ευρώ ή το 5,5% του ΑΕΠνα προέλθουν από την επανεξέταση όλων των προγραμμάτων δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Το πακέτο

Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται στην έκθεση του ΔΝΤ, τα νέα μέτρα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να προβλέπουν:

1 Επανεξέταση όλων των προγραμμάτων κοινωνικών παροχών με στόχο τον περιορισμό των δικαιούχων μόνο σε εκείνους που είναι πραγματικά φτωχοί. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι μη συνταξιοδοτικές κοινωνικές παροχές είναι πολύπλοκες, άνισα κατανεμημένες και κακώς στοχοθετημένες! Οι επιθεωρητές του ΔΝΤ προβάλλουν, στο σημείο αυτό, ως παράδειγμα τον ισχυρισμό ότι το 60% των οικογενειακών παροχών, δηλαδή των επιδομάτων και των συντάξεων προς τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες μητέρες, κατευθύνεται προς το 40% των δικαιούχων με τα υψηλότερα εισοδήματα. Επιπλέον, έχουν το θράσος να επισημαίνουν ότι η επιβληθείσα από τους ίδιους «εσωτερική υποτίμηση» θα ασκήσει πίεση στη βιωσιμότητα των μόνιμα καθορισμένων κοινωνικών παροχών (των επιδομάτων που έχουν καθοριστεί σε σταθερά ποσά)! Εννοούν δηλαδή ότι, επειδή το πρόγραμμα που επιβάλλουν στην Ελλάδα προκαλεί φτώχεια, πολλοί περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα εντάσσονται σε προγράμματα κοινωνικών παροχών με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών και να απειληθεί η βιωσιμότητά τους! Περαιτέρω, οι συνεργάτες των κ.κ. Παπαδήμου και Βενιζέλου στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπουν κοινωνικές παροχές δεν είναι ορθά διαρθρωμένες ούτε εκλογικευμένες και συμβάλλουν στη διατήρηση των κρατήσεων επί των μισθών σε υψηλά επίπεδα, εμποδίζοντας τις προσπάθειες να βρεθούν οι εργαζόμενοι έξω από περιόδους ανεργίας! Αποκαλύπτουν δε ότι στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές αρχές πρόκειται να προσδιορίσουν πρόσθετες περικοπές 1-2% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 έως 4,4 δισ. ευρώ, δίδοντας προτεραιότητα στην κατάργηση των μη ουσιαστικών προγραμμάτων και βελτιώνοντας τη στόχευση των βασικών προγραμμάτων. Γνωστοποιούν, τέλος, ότι οι μεγαλύτερες δυνατότητες εξοικονομήσεων θα προκύψουν μέσω της αντικατάστασης των περισσοτέρων από τα υπάρχοντα προγράμματα κοινωνικών παροχών με ένα ενιαίο σύστημα χορήγησης ενός ελαχίστου επιδόματος σε όσους αποκτούν εισόδημα κάτω από ένα πολύ χαμηλό όριο ετήσιου εισοδήματος και καλύπτουν το κατώτερο 20% της συνολικής εισοδηματικής κατανομής. Για τον προσδιορισμό του εισοδηματικού ορίου προτείνουν να λαμβάνονται υπόψη και τα σημαντικά αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης Βενιζέλου ώστε να χάσουν τη δυνατότητα είσπραξης του χαμηλού αυτού επιδόματος φτώχειας που προτείνουν ακόμη και σημερινοί δικαιούχοι κοινωνικών παροχών με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα που όμως έχουν στην κατοχή τους από ένα σπίτι και από ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να εμφανίζονται με τεκμαρτά εισοδήματα πολύ υψηλότερα! Από την επιβολή των περικοπών στις οποίες συμφώνησαν το ΔΝΤ και οι κ.κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος αναμένεται:
* εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι να χάσουν οριστικά το δικαίωμα είσπραξης του ΕΚΑΣ,
* εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άνεργοι εξαιτίας των καταστροφικών μέτρων του Μνημονίου να πάψουν να εισπράττουν επιδόματα ανεργίας,
* χιλιάδες άλλοι πολίτες που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ανάπηροι ή συντηρούν φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους να χάσουν τα πολυτεκνικά, τριτεκνικά, αναπηρικά και φοιτητικά επιδόματα που εισπράττουν,
* εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν το δικαίωμα επιδότησης ενοικίου ή σύναψης επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που θα πάψει να λειτουργεί οριστικά από το φθινόπωρο του 2012.

2 Επανεξέταση των συνταξιοδοτικών δαπανών με στόχο να περικοπούν άλλα 2-4,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 1-2% του ΑΕΠ. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι:«Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα πρέπει επίσης να επανεξεταστούν. Το υπόλοιπο 1-2% του ΑΕΠ από την προβλεφθείσα εξοικονόμηση θα πρέπει να έρθει μέσω περικοπών στις συντάξεις. …Οι δαπάνες για συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν 0,6% ΑΕΠ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2015 όσο η οικονομία θα επιστρέφει σε ένα πιο ανταγωνιστικό επίπεδο τιμών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία που χορηγούν εφάπαξ στους εργαζομένους τους με στόχο την εξάλειψη των καθυστερήσεων στην καταβολή των παροχών και το μηδενισμό των ελλειμμάτων». Προαναγγέλλονται επίσης νέες περικοπές κυρίως σε υψηλές συντάξεις.

3 Αναθεώρηση των λειτουργιών του Δημοσίου με στόχο να περικοπούν δαπάνες και να εξοικονομηθούν περίπου 2-2,2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Στην έκθεση τονίζεται ότι η ελληνική δημόσια διοίκησηείναι εξαιρετικά κατακερματισμένη, έχει επικαλυπτόμενες δομές και στερείται συντονισμού και κατάλληλων συστημάτων πληροφορικής. Αποκαλύπτεται δε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012 έχει συμφωνηθεί οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των λειτουργιών του Δημοσίου και να έχουν εντοπίσει τους τομείς στους οποίους θα γίνουν περικοπές δαπανών για την εξοικονόμηση τουλάχιστον 2-2,2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα επικεντρώνονται στην αναδιάρθρωση της κεντρικής και τοπικής δημόσιας διοίκησης, στο κλείσιμο και τη συρρίκνωση χιλιάδων μονάδων και υπηρεσιών του Δημοσίου, στην ανάθεση καθηκόντων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, στον εντοπισμό και την απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού. Στο νέο Μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας περιλαμβάνεται δέσμευση για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 την περίοδο 2011-2015. Δεδομένου ότι το 2011 απομακρύνθηκαν μόλις 10.600 περίπου (10.000 μέσω της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και άλλοι 600 περίπου μέσω εργασιακής εφεδρείας), εκτιμάται ότι την περίοδο 2012-2015 θα απομακρυνθούν τουλάχιστον άλλοι 140.000 εργαζόμενοι, ακόμη και με άμεσες απολύσεις.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
gpalaitsakis@e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου