13 Ιουν 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΠΕΡΕΜΒΑΣΗ
ΠΑΤΡΩΝ και ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ                       ΠΑΤΡΑ 13/6/2012

Προς:             
Το Δ.Σ. της Πολυτεκνικής Οργάνωσης
Πατρών και Περιχώρων 
Κοιν: Μ.Μ.Ε. (Έντυπα και Ηλεκτρονικά)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Με αφορμή το γεγονός ότι η 14η  Ιουνίου καθορίστηκε ως παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με αφορμή τα γενέθλια του Γερμανού Ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, ο οποίος  ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και στη συνέχεια τα ρέζους, ενώ τιμήθηκε και με το Νόμπελ Ιατρικής, σας αποστέλλουμε την παρακάτω επιστολή-πρόταση μας, για την καλύτερη οργάνωση της Αιμοδοσίας από την Πολυτεκνική Οργάνωση.
  
Η οργάνωση της αιμοδοσίας στην Ελλάδα, στηρίζεται στο θεσμό της εθελοντικής προσφοράς αίματος, μη αμειβόμενης και απολύτως απαγορευμένης κάθε συναλλαγής με οικονομικό όφελος.

    Η πολιτεία με τον Ν.3402/2005 και τα Π.Δ. 138/2005, εναρμόνισε στην Ελληνική Νομοθεσία την Ευρωπαϊκή οδηγία2004/33/Ε.Κ. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την 2002/98/Ε.Κ. του Ευρωπαϊκού συμβουλίου.  
    Όμως η προσφορά αίματος δεν επιβάλλεται με νόμους και οδηγίες. Η αιμοδοσία είναι μια ευγενική πράξη, της οποίας τα αποτελέσματα σώζουν ζωές διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται.

 Μόνο προσφέρεται. Είναι ζήτημα ζωής.  Στηρίζεται στην κοινωνική μας ευαισθησία και από την εθελοντική διάθεση του καθενός μας να καλυφθούν οι ανάγκες των συνανθρώπων μας.
    Όλοι μπορεί να βρεθούμε μπροστά στην ανάγκη  εξεύρεσης αίματος, εναγωνίως πολλές φορές, σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής μας, είτε για μας, είτε για κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο.
  Δυστυχώς στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για τις Ανάγκες σε αίμα.... 
Σε κάθε νοσοκομείο 2/10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση. Έτσι, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα, ξεπερνούν πολύ περισσότερο από τις 550.000 - 600.000 φιάλες και καλύπτονται από τις εξής πηγές:
-    50 % από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.
-    40 % από μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες καθώς και συγκροτημένους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών .
-    5 % από τις ένοπλες δυνάμεις.
Δυστυχώς, επειδή οι αυξημένες ανάγκες της χώρας μας δε καλύπτονται πλήρως βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, πράγμα που δεν μας τιμά ως χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ζητούν απεγνωσμένα μια φιάλη αίματος. Ας μην αντιμετωπίσουν την αδιαφορία.
Αίμα χρειάζονται...
·    Οι χιλιάδες τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν ανάγκη από 10 – 40 φιάλες, ανάλογα με την περίπτωση.
·    Τα 4.000 άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Για κάθε ασθενή απαιτούνται 30 φιάλες το χρόνο.
·    Όσοι πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (λευχαιμία, αιμορροφιλία κα.) για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται έως και 50 φιάλες αίματος ή παραγώγων.
·       Ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό, καθώς και ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική κα.).
·    Περιστατικά βαριάς γαστρορραγίας και Χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

    Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις θεωρούμε ότι επιβάλλεται να συσταθεί ουσιαστικά Τράπεζα Αίματος Πολυτέκνων Πατρών και Περιχώρων, για να καλύπτει σε δεδομένη στιγμή τις ανάγκες των μελών της σε αίμα και παράγωγά του.
    Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε, να συσταθεί πενταμελής Επιτροπή Αιμοδοσίας, υπό την καθοδήγηση του Υπευθύνου που έχει ορισθεί από την οργάνωση, για να συντονίζει την ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών των Πολυτέκνων, ώστε να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή και ανταπόκριση.
    Γιατί αποτελεί κακή εικόνα για την οργάνωση, ενώ έχει περίπου 10.000 πολύτεκνες οικογένειες - μέλη, να μην μπορεί να συγκεντρώσει ένα σεβαστό αριθμό μονάδων σε κάθε αιμοδοσία που διοργανώνει.
    Η προσπάθεια που έγινε λίγες μέρες πριν τις αρχαιρεσίες της Πολυτεκνικής Οργάνωσης και η ανταπόκριση μόνο δεκαεννέα (19) μελών μας, από τα 15.000, θα πρέπει να μας προβληματίσει.
    Για το λόγο αυτό θα πρέπει η επιτροπή να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο, με την καταγραφή μητρώου μελών και τη συλλογή στοιχείων των μελών μας, ώστε να συντονίζεται τη συμμετοχή τους στην κάθε αιμοδοσία.
    Στα στοιχεία αυτά, πέραν του Ονοματεπώνυμου, της ηλικίας, της Δ/νσης κατοικίας και Μητρώου της Οργάνωσης μας, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τηλέφωνα (σταθερό ή κινητό) καθώς και email, για να μπορούν τα μέλη μας άμεσα να ενημερώνονται και να συμβάλλουν με την συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτή.
    Γιατί μπορούμε με λίγη θέληση και προσπάθεια να συγκεντρώνουμε κάθε χρόνο ένα σεβαστό αριθμό μονάδων αίματος, για τις ανάγκες τόσο των μελών μας, όσο και των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της περιοχής μας.
    Ελπίζουμε ότι η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών και Περιχώρων θα δείξει την απαιτούμενη στάση, ώστε να υλοποιηθούν τα παραπάνω με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως π.χ. η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και βραβεύσεων αιμοδοτών για την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων.
  Για όλα τα παραπάνω, παραμένουμε στη διάθεση της Πολυτεκνικής Οργάνωσης, ώστε να συμβάλουμε με την συμμετοχή μας, στην καλύτερη οργάνωση και επίτευξη των στόχων.   

Οι υπογράφοντες:
   
Αβραμόπουλος Βασίλειος                  Μαστρογιαννόπουλος Γεώργιος                                                   
Λεχουρίτης Αντώνιος                          Ηλιόπουλος Χρήστος
Κανελλόπουλος Θεόδωρος                 Μπαϊρακτάρη Τούλα
Σταθοπούλου Ελένη                            Θεοδωρακόπουλος Λάμπρος
Γκόβας Αντρέας                                  Νικολόπουλος Αθανάσιος

     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου