6 Ιουλ 2012

"Χωρίς παιδιά λόγω... οικονομικής κρίσης".


ΛΟΓΩ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Η ανασφάλεια που επικρατεί στην Ελλάδα αποτρέπει τα νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής των Ελλήνων. Ενας από αυτούς είναι και η... τεκνοποίηση. Αυτό αναφέρει στο άρθρο της με τίτλο «Χωρίς παιδιά λόγω της κρίσης» από την Αθήνα η βελγική De Tijd.


Στην εκτενής ανταπόκριση από την Αθήνα η βελγική εφημερίδα αναφέρεται στην απροθυμία ολοένα και περισσότερων νεαρών ζευγαριών στην Ελλάδα να αποκτήσουν παιδιά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ανασφάλεια για το μέλλον είναι διάχυτη στην Ελλάδα, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά για τα πλάνα δημιουργίας οικογένειας, με το σκεπτικό αφενός ότι η απόκτηση παιδιών συνεπάγεται ένα επιπρόσθετο, υπέρογκο, οικονομικό κόστος και αφετέρου ότι οι προοπτικές διαγράφονται τόσο ζοφερές, που τα παιδιά που θα έλθουν στον κόσμο θα δυσκολευτούν αφάνταστα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται, επίσης, ότι την περασμένη δεκαετία η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, έζησε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο ευημερίας και ως φυσιολογικό επακόλουθο είδε τα ποσοστά τεκνοποιίας του εγχώριου πληθυσμού να εκτοξεύονται.

 Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η τάση αυτή έχει αναστραφεί, με αποτέλεσμα τα σχετικά ποσοστά να έχουν υποχωρήσει από 1,522 παιδιά ανά γυναίκα το 2009 στο 1,504 το 2010 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ακόμα χαμηλότερα το 2011.

Μάλιστα, ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει ότι αν η τάση αυτή συνεχιστεί για πέντε με έξι ακόμη χρόνια, τότε μπορεί να επιφέρει βαθμιαία αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού της χώρας.

Την άποψη αυτή, μάλιστα, τη δικαιολογεί λέγοντας πως η μείωση της γονιμότητας του πληθυσμού συμπίπτει με την εντεινόμενη τάση μετανάστευσης ολοένα και περισσότερων νέων ανθρώπων, που αναζητούν μια καλύτερη τύχη και επιθυμούν να στήσουν την ζωή τους στο εξωτερικό.

Συνεπώς, η Ελλάδα στερείται όχι μόνο το πλέον παραγωγικό, με οικονομικούς όρους, κομμάτι του πληθυσμού, αλλά και αυτό που είναι σε θέση να μεριμνήσει για την ανανέωση του πληθυσμού, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την Ελλάδα μετατρέποντάς την σε μια «χώρα ηλικιωμένων».

από το www.patrastimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου