23 Μαΐ 2012

Επιστολή ΑΣΠΕ στη Δ/νση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων περί Πολυτ. Ιδιότητας..

   Αρ. Πρωτ. 133                       Αθήνα, 23/5/2012

Προς                                                                                                 
Υπουργείο Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων     
Δ/νση  Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων
Τμήμα Β’
Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι
 
Θέμα: Πολυτεκνική Ιδιότητα πολύτεκνων υποψηφίων φοιτητών
Σχετ. α) το 128/11-5-2012 έγγραφό μας.
            β)το Φ.251/ 56458/Β6/18-5-2012 έγγραφό σας
            γ) το 105/4-4-2012 έγγραφό μας
            δ) το225/1-10.2010 έγγραφό μας
           
Κύριοι.
           
Έκπληκτοι είδαμε το β΄ έγγραφό σας προς τους Δ/ντάς των Λυκείων για το θέμα της πολυτεκνικής ιδιότητας αλλοδαπών μαθητών και Ελλήνων που στερούνται αυτής, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
 Με το δ΄ έγγραφό μας, είχαμε ενημερώσει την τότε Υπουργό Παιδείας για το εν λόγω θέμα μας, ως ακολούθως:
 
            « Κυρία Υπουργέ,
  επειδή ως φαίνεται, ο συντάκτης της εγκυκλίου των Μετεγγραφών του 2010 – 2011, αγνοεί την ισχύουσα νομοθεσία για τους πολύτεκνους και τα τέκνα αυτών και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των πολυτέκνων οικογενειών, θα θέλαμε να τον πληροφορήσουμε τα ακόλουθα: 
1.     Ποιοι χαρακτηρίζονται ως πολύτεκνοι 
  Από την ισχύ του  νόμου 3454/2006, για να χαρακτηρισθεί κάποιος ως Πολύτεκνος, πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 (το οποίο άρθρο 1 αντικατέστησε το άρθρο 1 του Ν. 1910/1944) και η οποία ορίζει τα εξής:
 «Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσοτέρους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή  αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους.
  Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης».
  Περαιτέρω με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου χαρακτηρίζεται με τις ίδιες παραπάνω προϋποθέσεις ως πολύτεκνος και «ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος προς διατροφή αυτών … εφ’ όσον έχει τρία τέκνα…»
  Ακολούθως δε, με την παρ. 3 του ίδιου άρθρου χαρακτηρίζεται ως Πολύτεκνος με τρία τέκνα και με τις ίδιες προϋποθέσεις «αν ο ένας από τους γονείς κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως».
  Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί κάποιος ως Πολύτεκνος.    Από την ώρα που θα χαρακτηρισθούν οι γονείς ή ο γονέας ως Πολύτεκνοι(ος) διατηρούν ισοβίως την πολυτεκνική ιδιότητα, όπως τη διατηρούν και όσοι την είχαν αποκτήσει βάσει των διατάξεων του Ν. 860/1979 και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα, που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων Πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα, κατά τη ρητή διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006, που ορίζει επί λέξει:
  «3. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του Ν. 860/1979, όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων Πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα»…»

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε τότε…
 
Για να προλάβουμε και φέτος παρόμοια φαινόμενα, λόγω ενδεχομένης άγνοιας των αρμοδίων της σχετικής νομοθεσίας… μόλις είδαμε στον ημερήσιο τύπο το προωθούμενο ν/σ(καθότι η επονομαζόμενη διαβούλευση με τους φορείς… την τελευταία τριετία, ουδέποτε λειτούργησε ) αμέσως σας ενημερώσαμε με το γ΄ έγγραφό μας για τις απαιτούμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις, αλλά  μάταια και πάλι…

Αναφέραμε:
 1) Στην παράγραφο 3 η περίπτωση ii. αα που αφορά τους πολυτέκνους και για να μην αρχίσουν εκ νέου οι δήθεν ερμηνείες από τους μανδαρίνους του υπουργείου πρέπει να διατυπωθεί ως ακολούθως:
« αα) Υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι σύμφωνα με το νόμο και τους έχει απονεμηθεί η πολυτεκνική ιδιότητα και υποψηφίων τέκνων των εν λόγω πολυτέκνων »
          2) Στην ίδια παράγραφο 3 η περίπτωση ii. ββ πρέπει να διατυπωθεί ως ακολούθως, δεδομένου ότι ως έχει περιλαμβάνει και περιπτώσεις πολυτέκνων (αγάμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα τέκνα, που είναι πολύτεκνες) ενώ δεν περιλαμβάνει περιπτώσεις, που δεν είναι πολύτεκνοι και έχουν περισσότερα των τριών τέκνων (δηλ. γονείς από δύο γάμους που δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους και από τους δύο γάμους):
« ββ) Υποψηφίων γονέων και τέκνων οικογενειών με τρία τουλάχιστον τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα »
          3) Η παράγραφος 4 αναφέρεται σε όσους αποφοίτησαν το 2011 και πρέπει να συμπεριλάβει και τους αποφοιτήσαντες το 2010 και συνεπώς η φράση:
 « 4.. .. από όσους αποφοίτησαν το έτος 2011 »
πρέπει να αντικατασταθεί με τη φράση:
« 4.. .. από όσους αποφοίτησαν τα έτη 2010 και 2011 ».
           
Να σημειωθεί, ότι αυτά ελέχθησαν και κατ` ιδίαν στους συμβούλους του Υπουργού Παιδείας, κατά την επίσκεψή μας στο ΥΠΔΒΜΘ στις 28/3/2012, αλλά φαίνεται πως απευθυνθήκαμε σε ώτα μη ακουόντων!...
Επανήλθαμε και στις 11-5-2012, με το α΄ έγγραφό μας… με το οποίο διαμαρτυρηθήκαμε επίσης και για την σκανδαλώδη μείωση των θέσεων που δόθηκαν στις πολύτεκνες οικογένειες στα κεντρικά ΑΕΙ – ΤΕΙ της χώρας, αλλά και πάλι μας αγνοήσατε...
Για το θέμα, το οποίο ρωτάτε το νομικό σύμβουλο του Υπουργείου για να γνωματεύσει με το β΄ έγγραφό σας, η θέση μας, όπως σας την έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα, είναι:

1. Οι μονογονεϊκές οικογένειες με τρία τέκνα που έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα, να ενταχθούν στους πολύτεκνους.
2.  Οι γονείς με 3 τέκνα και άνω και τα τέκνα αυτών,  καθώς και οι μονογονεϊκές με τρία τέκνα, που στερούνται της πολυτεκνικής ιδιότητας εντάσσονται αυτοδίκαια στις τρίτεκνες οικογένειες.
 

Διατελούμε με εκτίμηση,
Για την ΑΣΠΕ
       Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας



Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Εμμανουήλ Χρυσόγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου