14 Μαΐ 2012

15η Μαΐου, Διεθνής ημέρα Οικογένειας

Η 15η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής ημέρα για την οικογένεια. Το τυπικό θα ήταν να αρθρογραφήσω διατυπώνοντας  γενικόλογες προτάσεις ή καταγγέλλοντας απροσδιόριστα τα κακώς κείμενα που όλοι βιώνουμε καθημερινά στις οικογένειές μας.
Όμως δεν θα πράξω κάτι τέτοιο.
Απεναντίας επιλέγω σήμερα, να μοιραστώ δημόσια αυτό που εσώψυχα νιώθω, για έναν φορέα, ένα σύλλογο που έχει ταχθεί να υπηρετεί, να προάγει και να προασπίζεται το θεσμό της οικογένειας. Ο σύλλογος αυτός είναι η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών και Περιχώρων, της οποίας αποτελώ μέλος όπως και χιλιάδες  άλλοι.


Δυστυχώς λυπάμαι και νιώθω θυμηδία για τη δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου μας σε ραδιοφωνική εκπομπή, την Πέμπτη 10/5/2012, ότι η πολυτεκνική οργάνωση Πάτρας δεν αποτελεί τραπεζικό ίδρυμα, για να βοηθά πολύτεκνες οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά
προβλήματα και ζητούν τη στήριξή της.
Σε μια εποχή που ανατρέπονται, οικογενειακοί προγραμματισμοί και προϋπολογισμοί, ο καθένας μας προσπαθεί από κάπου να πιαστεί.
Να εκμυστηρευτεί τον πόνο και τον φόβο του, αλλά προπάντων να ζητήσει μια βοήθεια και ζεστασιά.
Να ακουμπήσει κάπου και να πιαστεί, για να μπορέσει να σηκωθεί ξανά στα  πόδια του.
Αυτό τον ρόλο θα έπρεπε να διαπιστώνει κάνεις από τη λειτουργία της  Πολυτεκνικής Οργάνωσης. Δυστυχώς όμως είναι κατώτερη των περιστάσεων.
Κάνει τον «Αμερικάνο», όπως θα έλεγε και ο λαός μας, μπροστά στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι.
Δεν αναφερόμαστε σε  όλα τα μέλη του Δ.Σ., αλλά αυτά που χρόνια τώρα καθορίζουν την πορεία και την παρέμβασή της.
Διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο της Πολυτεκνικής Οργάνωσης, ότι κάποιοι παροτρύνουν πολύτεκνους να απευθύνονται στην οργάνωση για βοήθεια.
Είμαι ένας από αυτούς που το πράττω και θα το πράττω. Θα πρέπει οι πολύτεκνοι, από αύριο κιόλας, να ζητήσουν τη στήριξη της πολυτεκνικής οργάνωσης.
Άλλωστε αυτό  προβλέπεται και στο καταστατικό του συλλόγου στο άρθρο 1 που κάποιοι δεν εφαρμόζουν και τυπικά και ουσιαστικά.
Εκφράστηκε δημόσια ένα μεγάλο ψέμα από τον Πρόεδρο, ότι προσωπικά ουδέποτε πρόσφερα  την βοήθειά μου, όταν μου ζητήθηκε, αλλά προσχηματικά απείχα.
Απεναντίας όποτε αυτό μου ζητήθηκε επισήμως  ήμουν παρόν. Δυστυχώς αυτό έγινε μόνο μια φορά.
Τότε που διοργανώθηκε η συνάντηση με τις όμορες Πολυτεκνικές Οργανώσεις στον Αλισσό, για να τοποθετηθώ από την πλευρά της οργάνωσης.
Καθημερινά όμως προσφέρω όπως μπορώ την βοήθειά μου στους πολύτεκνους που ζητούν απέλπιδα την βοήθειά μου.
Όπως και δεν με κάλεσαν στο Δ.Σ., εάν συζητήθηκε, όταν εγγράφως είχα προτείνει (την 1/9/2009), τη σύσταση Ταμείου Αλληλοβοήθειας για πολύτεκνες οικογένειες που αντιμετώπιζαν προβλήματα και έχρηζαν βοήθειας.
Πριν τρία χρόνια δηλαδή, όταν δεν υπήρχε έντονη η οικονομική κρίση και δεν είχε κτυπήσει την κάθε οικογένεια όπως σήμερα.
Όμως και σήμερα δεν είναι αργά, πιθανόν αποτελεί ευκαιρία να συσταθεί, όπως έχουν και άλλες οργανώσεις ανά την Ελλάδα.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τις πολύτεκνες οικογένειες που δοκιμάζονται στην περιοχή μας.
Γιατί εάν π.χ. τον μήνα καταθέτουν σε τραπεζικό λογαριασμό 5 ευρώ, ενδεικτικά  οι 5.000 οικογένειες μέλη μας από τις 10.000, θα συγκεντρώνονται τον μήνα 25.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 300.000 ευρώ το χρόνο.
Μπορεί και περισσότερα εάν προστεθούν ποσά από ευαισθητοποιημένους πολίτες και επιχειρήσεις, λαχειοφόρους ή εκδηλώσεις, που σαν σκοπό θα έχουν την ενίσχυση  των οικογενειών αυτών.
Σ'  αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να ζητήσουμε να συμβάλουν και μέλη της πολυτεκνικής οργάνωσης, που βρίσκονται ή βρίσκονταν κατά καιρούς σε δημόσια αξιώματα στην περιοχή μας.
Να επανδρώσουν τη Διοίκηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, την επιτροπή αξιολόγησης και έγκρισης των αιτήσεων που θα υποβάλλονται.
Για να αποκτήσει Κύρος, Εμπιστοσύνη, Διαφάνεια και μεγαλύτερη συμμετοχή μελών, ευαισθητοποιημένων πολιτών και επιχειρήσεων.
Τις επόμενες μέρες, μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών μας, θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη  πρόταση, τόσο στην Πολυτεκνική Οργάνωση όσο και σε πρόσωπα ευρύτερα γνωστά στην Πατραϊκή κοινωνία, για την υλοποίησή της.
Ελπίζω να γίνει αποδεκτή και να υλοποιηθεί.
Γιατί η Πολυτεκνική οργάνωση μπορεί να μην είναι Τράπεζα, μπορεί να γίνει όμως το στήριγμα της κάθε πολύτεκνης οικογένειας που δοκιμάζεται.
Το οφείλουμε στα Παιδιά, αποτελεί υποχρέωσή μας.... γιατί είναι η ώρα να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο.


Του Θεόδωρου Κανελλόπουλου - Συνδικαλιστή ΔΕΗ, μέλος Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πατρών και Περιχώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου