31 Μαΐ 2012

«Κούρεμα» 60% σε υπερχρεωμένη πολύτεκνη οικογένεια

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


«Κούρεμα» κατά 60% των οφειλών που είχε σε τράπεζες πολύτεκνη οικογένεια αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης με βάση τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η οικογένεια προσέφυγε στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) με τη συνδρομή του οποίου έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Το ανδρόγυνο που έχει τέσσερα παιδιά είχε οικογενειακό εισόδημα 1.233 ευρώ το μήνα και όφειλε 231.900 ευρώ σε οχτώ τράπεζες. Το χρέος προερχόταν από στεγαστικό δάνειο, για την πρώτη κατοικία, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. 


Το ζευγάρι είχε περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του, λόγω μείωσης της σύνταξης του συζύγου. Αφού απέτυχε η «διαβούλευση» με τις τράπεζες κατατέθηκε αίτηση στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση, σύμφωνα με την οποία το χρέος από το ποσό των 231.900 ευρώ έπεσε στα 74.450 ευρώ καθώς οι υπόλοιπες οφειλές θα διαγραφούν και η πρώτη κατοικία της οικογένειας δε θα κατασχεθεί. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης οι τράπεζες κατηγόρησαν τους καταναλωτές για ανεύθυνο δανεισμό και δόλο, ότι δηλαδή απέκρυπταν την πραγματική τους οικονομική κατάσταση από τις τράπεζες και λάμβαναν, έτσι, νέα δάνεια, ωστόσο ο ισχυρισμός απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Σύμφωνα με την απόφαση, «τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα εκτός από την έρευνα των οικονομικών δυνατοτήτων του αιτούμενου δανείου (μέσω εκκαθαριστικού σημειώματος ή βεβαίωσης αποδοχών), να διαπιστώσουν και τις λοιπές δανειακές υποχρεώσεις του (σε άλλα τυχόν πιστωτικά ιδρύματα) ή την εν γένει οικονομική του συμπεριφορά μέσω του συστήματος ''Τειρεσίας'' (σύστημα οικονομικής συμπεριφοράς και σύστημα συγκέντρωσης κινδύνων) και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η αφερεγγυότητα του αιτούντος δάνειο, να αρνηθούν χορήγησή του».

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου