29 Μαρ 2012

Επιστολή ΑΣΠΕ στον Υπουργό Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων... για τα Διόδια των αυτοκινητόδρομων...



Α
ΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
    Αρ. Πρωτ. 96                                            Αθήνα, 28/3/2012

           
Αξιότιμο
Κύριο Μαυρουδή Βορίδη
Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Χαριλάου Τρικούπη 182
Τ.Κ. 101 78 Αθήνα
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ. 
1.         Γνωρίζοντας τις  προσωπικές σας ευαισθησίες για τις Πολύτεκνες οικογένειες, που είναι οι μόνες που αντιστέκονται σθεναρά στον κατήφορο της υπογεννητικότητας, σας υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί  από το 2002 η ρύθμιση που αφορά τη διέλευση των  οχημάτων πολυτέκνων οικογενειών από τους σταθμούς  Διοδίων.
Η τότε  υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ  κ. Βάσω Παπανδρέου και  η ηγεσία του ΤΕΟ μας είχαν υποσχεθεί  ότι τα αυτοκίνητα πολυτέκνων θα τυγχάνουν εκπτώσεως στο αντίτιμο της τιμής των διοδίων και είχαμε προχωρήσει στη συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογητικών για την έκδοση  μαγνητικών καρτών στα αυτοκίνητα των πολυτέκνων. Δυστυχώς όμως η ρύθμιση αυτή δεν προχώρησε για άγνωστους σε εμας λόγους.

Στις 28/1/2004 λάβαμε έγγραφο από το Τ.Ε.Ο. (ΓΕΝ 1300) στο οποίο αναφέρεται ότι το θέμα μας τελικώς ρυθμίζεται με σχέδιο Π.Δ. που προωθήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία. Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα νεότερο, εκτός των αποφάσεων που εκδόθηκαν για τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών και για τα Α.Μ.Ε.Α. (Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ16γ/272/12/239/Γ ΦΕΚ B 1142/ 9.7.07), από την καταβολή τελών διοδίων… ξεχνώντας όμως τους Πολυτέκνους, όπως μας δήλωσαν αργότερα!
2.         Επί του προκειμένου σημειώνουμε  ότι:
  • Οι Πολύτεκνοι κάτοχοι των αυτοκινήτων Ι.Χ. ουδεμίας απαλλαγής ή εκπτώσεως τυγχάνουν από το Δημόσιο για τα «Τέλη Κυκλοφορίας» των αυτοκινήτων ή από εμμέσους φόρους των καυσίμων.
  • Η απαλλαγή ή η έκπτωση, από την καταβολή διοδίων δεν προκαλεί δαπάνη στον προϋπολογισμό του Κράτους, ενώ το μέτρο αυτό θα αποτελέσει ένα δημογραφικό κίνητρο, που το δημόσιο όχι μόνο δεν θα χάσει έσοδα, αλλά αντιθέτως θα τα αυξήσει, αφού οι Πολύτεκνοι απαλλαγμένοι από το σημαντικό γι’ αυτούς κόστος των διοδίων των ταξιδιών, θα οδηγηθούν να αγοράσουν μεγαλύτερης ιπποδύναμης και ασφαλέστερα αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τις πολυμελείς οικογένειές τους και επομένως θα πληρώνουν και περισσότερα «Τέλη Κυκλοφορίας»,» αλλά και περισσότερους έμμεσους φόρους στα καύσιμα. 

3.         Για όλους τους ανωτέρω λόγους, παρακαλούμε Κύριε Υπουργέ, όπως  παρέμβετε ως εποπτεύον Υπουργείο και:
α) Εκδοθεί η απαιτούμενη ΚΥΑ  Οικονομίας - Οικονομικών και του Υπουργείου σας, ώστε να επεκταθεί η απαλλαγή καταβολής τελών διοδίων και  στα αυτοκίνητα των Πολυτέκνων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 1647/86 (ΦΕΚ 141/Α/19-9-1986) στους  Σταθμούς Διοδίων που παραμένουν ακόμη στην αρμοδιότητα του ΤΕΟ-ΑΕ. 
β)  Προς τις Ιδιωτικές εταιρείες που έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των Διοδίων, ώστε το αίτημά μας  να συμπεριληφθεί στις σχετικές συμβάσεις  παραχώρησης που υπογράφετε ή που θα αναθεωρήσετε, ώστε να λυθεί το ανωτέρω χρονίζον θέμα που μας απασχολεί, με την απαλλαγή ή την έκπτωση στα διόδια των αυτοκινήτων των πολυτέκνων κατά 50%.
4.         Προς επίρρωση της προτάσεώς μας αυτής επικαλούμεθα:
α) Την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, με βάση την οποία:
«Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος»
β) Την παρ. 5 του ίδιου άρθρου του Συντάγματος με βάση την οποία:
«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»
γ) Την παρ. 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος με βάση την οποία:
«Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους» και
δ)  Τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. με τις οποίες αποφάνθηκε ότι:
«Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Χώρα. (Σ.τ.Ε 2216/1975 – 4062/1990 – 4069/1990 – 2773/1991 κ.ά).



Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Για την ΑΣΠΕ
        Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας                 
Βασίλειος Θεοτοκάτος                                           Εμμανουήλ Χρυσόγελος    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου