7 Δεκ 2014

ΠΑΤΡΑ 7.12.2014


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΠ

Το νέο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ αποφάσισε να εφαρμόσει το κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο Δήμο Πατρεών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της προηγούμενης Δημοτικής αρχής του κ. ΔΗΜΑΡΑ.

Μια απόφαση δυστυχώς, που είχε καταργήσει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί προηγούμενες Δημοτικές αρχές για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, στις οποίες δεν είχαν τεθεί εισοδηματικά κριτήρια, και τα οποία για τις Πολύτεκνες οικογένειες παραβιάζουν το Σύνταγμα κατά το άρθρο 21 παρ.2.

    Έρχεται σε αντίθεση παράλληλα με την φιλοσοφία του Ν. 3463/2006 κατά το άρθρο 202, περί απαλλαγής από την καταβολή Δ.Τ. και Δ.Φ., για τους πολύτεκνους, όπου ορίζει ότι η ιδιότητας τους οριοθετείτε από την κείμενη νομοθεσία και όχι από εισοδηματικά κριτήρια.

    Κατά το παρελθόν, όσοι Δήμοι θέσπισαν εισοδηματικά κριτήρια για την απαλλαγή Δ.Τ. και Δ.Φ. σε πολύτεκνους, καλέστηκαν από τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών με το έγγραφο 60735/30.10.2007, να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία, διαχωρίζοντας τους οικονομικά αδύνατους από τους πολύτεκνους.

    Άλλωστε και το Σ.Τ.Ε. με την υπ’ αριθμ. 1095/2001 απόφασή του, έχει κρίνει αντισυνταγματική την προσπάθεια θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων και το διαχωρισμό των πολυτέκνων σε άπορους και εύπορους.
   
Η απόφαση αυτή της ΔΕΥΑΠ του Ιούλιο 2012 για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους, πέραν της άλλης, αντιγράφει και την Μνημονιακή Πολιτική των κυβερνήσεων, που συναγωνίζονται μεταξύ τους στο πια θα εφαρμόσει την πιο Αντιπολυτεκνική πολιτική.

Η σκέψη για αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων σύμφωνα με τον αριθμό των παιδιών, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί γιατί δεν επιλύει το πρόβλημα και δεν αναιρεί την παρανομία. 

    Για όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι η νέα Δημοτική Αρχή, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, αλλά και οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, θα πρέπει να επανεξετάσουν την απόφαση και να επαναφέρουν τις προϋποθέσεις που ίσχυαν επί Δημαρχείας Α. ΦΟΥΡΑ για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, δηλ. χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

    Άλλωστε το χρηματικό κέρδος της ΔΕΥΑΠ από τον αποκλεισμό της έκπτωσης των 30% στην κατανάλωση του νερού από το σύνολο των Πολύτεκνων Οικογενειών, είναι πολύ μικρότερο εάν αξιοποιώντας το πελατολόγιο της που ανέρχεται στις 130.000 παροχές και αυξάνοντας κατά ένα ευρώ το χρόνο το πάγιο, θα συγκέντρωνε μεγαλύτερό ποσό για να καλύψει την κοινωνική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει για τις ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα θα μπορούσε να δώσει στην ΔΕΥΑΠ την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών των Δημοτών και τα 500.000€ που σήμερα καταβάλει στη ΔΕΗ, να αποτελέσουν έσοδο για την κοινωνική πολιτική στο κοινωνικό αγαθό του Νερού.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ανακουφίσει περισσότερους δημότες που βιώνουν έντονα την Οικονομική κρίση και επιζητούν μέσο της τοπική Αυτοδιοίκησης την συμπαράσταση και την αρωγή της, χωρίς αποκλεισμούς και μνημονιακές λογικές.
Θέλω να πιστεύω ότι και η σημερινή μου παρέμβαση να αποτελέσει αφορμή γα αλλαγή των κριτηρίων από το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας για τους πολύτεκνους, όπως έπραξε και στην πρόσφατη απόφασή του για τα ανταποδοτικά τέλη, που ενέταξε στις προϋποθέσεις μείωσης το σύνολο των Πολύτεκνων οικογενειών.

Τέλος θα πρέπει να καταγγείλω την στάση του Δ.Σ. της Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πατρών & Περιχώρων, για τη απουσία παρεμβατικής διάθεσης στα εκάστοτε προβλήματα και στους αποκλεισμούς που βιώνουν τα μέλη του συλλόγου μας.
    

        Με εκτίμηση
Κανελλόπουλος Θεόδωρος
Πολύτεκνος - Συνδικαλιστής ΔΕΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου