31 Μαρ 2013

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των φορολογικών αλλαγών.



ΤΑ «ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ» έρχονται και θα έλθουν στο χρόνο που διανύουμε, καθώς άλλαξε και πάλι ριζικά το φορολογικό τοπίο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. 

Βέβαια για τα εισοδήματα του 2012, τα νοικοκυριά, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δώσουν «το ραντεβού με την εφορία» από εδώ και πέρα (καταληκτική ημερομηνία για όλους τους φορολογουμένους η 30ή Ιουνίου 2013) με την ισχύουσα κλίμακα και τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές. 

Επιπλέον, από φέτος, όλοι οι Έλληνες (άνω των 18 ετών) θα κάνουν φορολογική δήλωση -μέσω Διαδικτύου. Θα έχουν «παρτίδες» με την εφορία ακόμα και όσοι δεν έχουν καν... εισόδημα! Από 1-1-2013 το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έφερε μεγαλύτερα βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες. 


«Τιμωρούνται» κυρίως οι οικογένειες με παιδιά (ακόμα και οι πολύτεκνες), καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο και μπαίνει «μαχαίρι» στις περισσότερες φοροαπαλλαγές. 

Μάλιστα, σε όσες οικογένειες το οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνά το κρίσιμο όριο εισοδήματος των 21.000 έως 25.000 ευρώ θα έχουν σημαντική επιβάρυνση παρά το γεγονός ότι θα λάβουν και το νέο επίδομα τέκνων. 

Το μεγάλο τρικ για την αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι η θέσπιση επιβαρυντικής κλίμακας για το ατομικό εισόδημα των περισσότερων φορολογουμένων και η παροχή του επιδόματος παιδιών όχι με βάση το ατομικό εισόδημα, αλλά με βάση το οικογενειακό. 

Σε σχέση όμως και με αναφορά το 2010 οι φορολογικές επιβαρύνσεις τρομάζουν. Έτσι για όσους έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, μένουν με νοίκι, πληρώνουν ενοίκιο για παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, πληρώνουν φροντιστήρια των παιδιών τους κ.λπ., εγείρεται πλέον μείζον ζήτημα και τίθεται αμείλικτο το ερώτημα εάν οι φορολογούμενοι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις της εφορίας, κάτι που ακόμα και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πρακτικά αδύνατο. 

Όσον αφορά τις φοροεκπτώσεις, προβλέπεται ότι θα εξακολουθούν να εκπίπτουν μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο. Για τον φορολογούμενο και κάθε πρόσωπο που τον βαραίνει με αναπηρία 67% και άνω καθιερώνεται μείωση φόρου 200 ευρώ. 

Τελικά το πολυσυζητημένο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου του 2011, κατέληξε σε ένα «μίνι» φορολογικό με καθαρά φορολογικές διατάξεις, ενώ οι επίμαχες διατάξεις για τη φορολογική διοίκηση, το ποινολόγιο και τη φοροδιαφυγή αναβάλλονται για το καλοκαίρι, προκειμένου να προχωρήσει η διαβούλευση με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. 

Πιο κάτω θα δούμε αντιπροσωπευτικά παραδείγματα πώς, για ποιους λόγους και πόσο μειώνεται ένα μέσο εισόδημα μισθωτού με δύο παιδιά, διαδοχικά στα έτη 2010-2011-2012. 

Η νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, με το νέο σύστημα έκπτωσης στο φόρο, για εισοδήματα από 1-1-2013. 

(Ισχύει και για μισθούς με έκδοση τιμολογίου ή απόδειξης για παροχή υπηρεσιών -«μπλοκάκια»)

 

Πώς προκύπτει ο φόρος
 
Αντί για αφορολόγητο όριο θεσπίζεται επιστροφή φόρου ύψους 2.100 ευρώ, η οποία δίνεται ολόκληρη σε όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 21.000 ευρώ. 

Η επιστροφή φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος από τα 21.000 και μηδενίζεται για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν εισόδημα άνω των 41.500 ευρώ. 

Προσοχή: στις περιπτώσεις αρνητικού φόρου μετά την αφαίρεση της επιστροφής φόρου, το ποσό του αρνητικού φόρου δεν επιστρέφεται. 

Διατηρείται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στην εφορία μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, για το 25% του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία, με ανώτατο όριο αποδείξεων 10.500 ευρώ. Και τούτο όχι για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, αφού αυτό δεν υπάρχει πλέον, αλλά για να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου: 

Για το ποσό των αποδείξεων που δεν συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% αντί για 10% που ίσχυε πέρσι. 

 


«Φορο-τιμωρούνται» οι πολύτεκνοι
 
Οπως αναφέραμε πιο πάνω, από 1-1-2013 καταργείται τόσο το ατομικό όσο και το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών. 

Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τη φορολογική επιβάρυνση στο 2013, σε σχέση με το 2010, οικογένειας με ένα έως τέσσερα παιδιά, με βάση τα αφορολόγητα που ίσχυαν το 2010. 

 


Η κατάργηση του αφορολόγητου των παιδιών θα αντικατασταθεί με νέα οικογενειακά επιδόματα.

Αυτοτελής η φορολόγηση των ενοικίων
 
Από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 10% θα φορολογούνται τα εισοδήματα από ακίνητα. Ετσι το καθαρό εισόδημα από εκμίσθωση γης και ακινήτων που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα, υποβάλλεται σε φόρο σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα. 

 

Οι Α.Ε., ΕΠΕ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα
 
Με συντελεστή 26% θα φορολογούνται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα και επιπλέον με 10% τα μερίσματα ή κέρδη που διανέμουν. 

Οι Ο.Ε., Ε.Ε., Κοινωνίες, κ.λπ.
 
Με την ίδια κλίμακα θα φορολογείται και το καθαρό εισόδημα των ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων εταιρειών, κοινωνιών κ.λπ. που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας. Χωρίς αφορολόγητο όριο η φορολογική κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Η φορολογική κλίμακα που καθιερώνεται για το εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση και ελευθέριο επάγγελμα δεν έχει κανένα αφορολόγητο όριο. Θα υποβάλλεται σε φόρο σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα.

 

Οι νέοι επιτηδευματίες θα φορολογούνται με συντελεστή 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ των εσόδων τους κατά την πρώτη τριετία άσκησης του επαγγέλματος. 

Οι Ο.Ε., Ε.Ε., Κοινωνίες κ.λπ.
 
Με την ίδια κλίμακα θα φορολογείται και το καθαρό εισόδημα των ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων εταιρειών, κοινωνιών κ.λπ. που τηρούν βιβλία β' κατηγορίας. 

Το εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση
 
Εξαιρετικά το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%), από το 2014. Προσοχή: ειδικά για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) για το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση εφαρμόζεται αυτοτελώς η κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων. Πιο κάτω θα δούμε αντιπροσωπευτικό παράδειγμα πώς, για ποιους λόγους και πόσο μειώνεται ένα μέσο εισόδημα μισθωτού με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 23.000 ευρώ. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου