29 Δεκ 2012

Επιστροφή της πολύτεκνης μητέρας στην θέση που της αξίζει και της πρέπει.


Η ισόβια σύνταξη των 100 περίπου ευρώ μηνιαίως που κατεβάλλετο στις πολύτεκνες μητέρες, δεν αποτελούσε μόνο ένα μέτρο στήριξης προς τις γυναίκες που έχουν φέρει τουλάχιστον τέσσερα τέκνα στην ζωή, αλλά θεωρείτο και ως ένα δείγμα αναγνώρισης της συμβολής τους στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η χώρα.

 Το βοήθημα αυτό αποτελούσε ένα μικρό συμβολικό εισόδημα και μία ανάσα για τις πολύτεκνες μητέρες, οι οποίες εκπληρώνοντας βασικές οικογενειακές ανάγκες, το επέστρεφαν στην πραγματική οικονομία.


 Με αυτή την ανάσα οι πολυμελείς οικογένειες κατάφερναν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν με τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων.

Η εν λόγω σύνταξη χορηγείτο μέσω του ΟΓΑ και κατεβάλλετο στις τετράτεκνες μητέρες των οποίων τα παιδιά έχουν ενηλικιωθεί, ενώ είχε ισόβιο χαρακτήρα κάτι το οποίο δεν δικαιολογούσε καμία κίνηση διακοπής της. 

Πέραν τούτου, το Υπ. Οικονομικών πρέπει να αντιληφθεί πως η συγκεκριμένη σύνταξη, η οποία είχε χαρακτήρα βοηθήματος, δεν αποτελούσε μεγάλη πληγή για το δημόσιο κορβανά και το συνολικό ποσό επιβάρυνσης κάθε έτος ήταν ελάχιστο.

Η κατάργηση επίσης της ισόβιας σύνταξης, προκαλεί σαφώς πλήγμα στην δημογραφική πολιτική του κράτους, όχι μόνο εφήμερο, αλλά θα αποτελέσει αρνητικό ιστορικό στις σχέσεις κράτους –πολύτεκνης μητέρας.

 Με ερώτηση που θα απευθύνω στον Υπουργό Οικονομικών, θα θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα σε ρεαλιστική βάση, τονίζοντας αφενός το μικρό δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση του βοηθήματος και αφετέρου την τεράστια σημασία που θα έχει η επαναφορά της συγκεκριμένης ηθικής ανταμοιβής, δείχνοντας πως το κράτος ακόμα και σε αυτές τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες, παραμένει αρωγός στο θεσμό της πολυτεκνίας, αλλά και μόνιμος υποστηρικτής της μητέρας που προσέφερε πολλά παιδιά στην πατρίδα.

Είμαι αισιόδοξος, πως το ζήτημα της ισόβιας σύνταξης θα επανεξετασθεί και πως θα επαναξιολογηθούν τα κόστη και τα οφέλη οποιασδήποτε κίνησης αφορά σε αυτό.

 Η πολύτεκνη μητέρα είναι μία σύγχρονη ηρωίδα και αναλόγως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Τέλος, είμαι σίγουρος πως ο Πρωθυπουργός, με την ευαισθησία που τον διακρίνει, θα δώσει λύση, τιμώντας την προσφορά της πολύτεκνης μάνας στην Ελληνική κοινωνία.

Του Ανδρέα Σπ. Μαρίνου Βουλευτή Ηλείας Ν.Δ.

σχόλιο Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτα ψήφισαν την κατάργηση και μετά  το μετάνιωσαν;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου