13 Αυγ 2013

Πολύτεκνοι προς υπουργείο Παιδείας: Δεν έχετε ούτε ένα φύλλο συκής!


Είναι γεγονός πως η δημογραφική γήρανση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση επιφέρει τεράστια προβλήματα στο σύστημα υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων αλλά και στη γεωπολιτική δύναμη και εθνική ταυτότητα της Ελλάδας, μέσα στην καυτή Βαλκανική.

Σε μία χώρα που διαρκώς γερνάει, δίδεται μία άνιση και ταυτόχρονα ιερή μάχη από τους πολύτεκνους της πατρίδας μας, να διατηρήσουν πολυμελείς οικογενειακούς πυρήνες. 

Και αυτό γιατί η οικογένεια πλέον αντιμετωπίζεται ως «είδος πολυτελείας».
Οι πολύτεκνοι μιλούν για μία συνειδητή εθνοκτονία, που σταδιακά τελείται μέσα από περικοπές επιδομάτων, βάρβαρη φορολόγηση και μέτρα χωρίς σχεδιασμό και αποτέλεσμα.

Ο Βασίλης Θεοτοκάτος πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) δεν «ξεχνά» τις δεσμεύσεις και διακηρύξεις του Πρωθυπουργού στα «Ζάππεια», για τις αποκαταστάσεις των αδικιών στους πολυτέκνους και τα περιβόητα ισοδύναμα μέτρα.   

Σήμερα η ΑΣΠΕ (εκπροσωπώντας 180 χιλ. οικογένειες Ελλήνων πολυτέκνων) επανέρχεται, κατά του υπουργείου Παιδείας, κατηγορώντας το για κοροϊδία και για κοινωνική αναλγησία με αφορμή το σχέδιο νόμου: «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».


Παρατίθεται η σχετική επιστολή της ΑΣΠΕ (12/8/2013) προς τον υπουργό Παιδείας.

====

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
 
Αρ. Πρωτ. 235                        Αθήνα, 12/8/2013
Αξιότιμο
Κύριο Κων/νο Αρβανιτόπουλο
Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι
 
 
              Αξιότιμε Κύριε  Υπουργέ.
 

          Όπως πληροφορούμαστε στο σχέδιο νόμου: «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» περιλαμβάνονται και διατάξεις για θέματα που επανειλημμένως σας έχουμε θέσει με επιστολές μας και ενδιαφέρουν άμεσα τα μέλη μας.

            Δυστυχώς όμως για μία ακόμη φορά, απουσιάζουν διατάξεις που έπρεπε να υλοποιούν τη Συνταγματική επιταγή περί ειδικής φροντίδας του Κράτους για τις πολύτεκνες οικογένειες. Ανταγωνίζεστε, όπως φαίνεται, το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο καταγράφει στο “ενεργητικό” του σωρεία εκθέσεων της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων που δεν προβλέπουν ειδική μέριμνα για τους πολυτέκνους. Και το μεν Υπουργείο Οικονομικών επικαλείται τη δημοσιονομική συγκυρία, το δε δικό σας Υπουργείο δεν έχει ούτε αυτό το “φύλλο συκής”, καθόσον οι ελεύθερες Μετεγγραφές των παιδιών των πολυτέκνων επί δεκαετίες και οι διορισμοί των πολυτέκνων εκπαιδευτικών  καμία απολύτως δημοσιονομική επιβάρυνση δεν προκάλεσαν, καθώς λειτούργησαν ως καθαρά δημογραφικά  κίνητρα για τη χώρα, με απτά αποτελέσματα στις γεννήσεις νέων παιδιών τα έτη 2004 - 2008.

            Συγκεκριμένα:

            Α. Για τις Μετεγγραφές του άρθρου 34 του ν/σ.

 

          Οι δήθεν διατάξεις περί μετεγγραφών μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηρισθούν, αφού δίνουν τις περισσότερες θέσεις στην επαρχία (ποσοστό 15%)!… Δεν αντιλαμβάνεται το Υπουργείο σας το δράμα των παιδιών μας, που δεν μπορούν πλέον καν να σπουδάζουν παρά μόνο εφόσον βρεθούν κοντά στις πατρικές οικίες; Δεκάδες θέσεων  έμειναν κενές  στην επαρχία, με τη διαδικασία της μεταφοράς θέσης φοιτητή του 2012 (πριν ένα μήνα) και τώρα πάλι τα ίδια, με απώτερο στόχο φυσικά, την ουσιαστική κατάργηση των μετεγγραφών. Όπως δε ανεγράφη και στα ΜΜΕ με τη διαδικασία αυτή, για 1η φορά είχε ως αποτέλεσμα φέτος παιδιά και υπερπολυτέκνων οικογενειών (με 7 και 13 αδέλφια!)να μην  πάρουν Μετεγγραφή, παρότι το εισόδημα των ήταν χαμηλό..

            Η Συνομοσπονδία μας και πάλι ζητά: δικαίωμα μεταφοράς θέσης εισαγωγής σε όλους τους αιτούμενους πολύτεκνους φοιτητές κατά απόλυτη προτεραιότητα και χωρίς ποσόστωση. Δεν έχει κανένα κόστος, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην θεσπισθεί.

            Για το σκοπό αυτό, στο τέλος  της παρ.1 του άρθρου 34 του σχεδίου νόμου,  πρέπει να προστεθεί 2η παράγραφος ως ακολούθως:

 

«2. Όλοι οι επιτυχόντες πολύτεκνοι φοιτητές, που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής τους εφόσον το επιθυμούν σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα  κατ’ επιλογή του ενδιαφερομένου,  πλησιέστερο στον τόπο της κατοικίας των γονέων ή στην πόλη που φοιτά ήδη ένας τουλάχιστον αδελφός ή αδελφή τους,  κατά την έννοια της υπ` αριθ. 67859/Β1/5.7.2006 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων» (Β` 874) και της υπ` αριθ. 69066/Ε5/7.7.2006 απόφασης του ίδιου Υπουργού (Β` 998), όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν. Οι θέσεις αυτές, είναι καθ` υπέρβαση του ποσοστού της παραγράφου 1.»

 

Β.  Άρθρο 36 - Ρυθμίσεις περί Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής… και λοιπές διατάξεις

 

1.      ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

         Όπως είναι γνωστό στις προσλήψεις αναπληρωτών - ωρομισθίων εκπαιδευτικών, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (και μέχρι τη διενέργεια του 1ου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ), οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί προτάσσονται των οικείων πινάκων… Το πρόβλημα είναι όμως, ότι οι νέοι πολύτεκνοι από το έτος 2009 στερούνται προϋπηρεσίας και έτσι δεν προσλαμβάνονται πολύτεκνοι ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι!.

           Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να διορθωθεί η αδικία αυτή και να προτάσσονται ανεξαρτήτως υπάρξεως προϋπηρεσίας ή όχι (σε αυτό έχει συνηγορήσει και η ΟΛΜΕ με έγγραφό της προς το Υπουργείο - 30/9/2010).  Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2009, οι πολύτεκνοι προτάσσονταν και στους οικείους Πίνακες Αναπληρωτών ανεξαρτήτως υπάρξεως προϋπηρεσίας ή όχι και αμέσως προσλαμβανόντουσαν ως Αναπληρωτές, αν δεν προλάβαιναν τις ημερομηνίες διορισμών.

            Ως γνωστόν επίσης στον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα, βάσει των Νόμων 2527/97 και 3260/2004, ένα ποσοστό 20% των προκηρυσσομένων θέσεων καλύπτεται από πολύτεκνους. Στους εκπαιδευτικούς δεν εφαρμόζονταν οι νόμοι αυτοί, καθότι υπήρχαν οι ειδικότεροι νόμοι 3027/2002 και 3255/2004, μετά όμως την κατάργησή τους θα πρέπει και το Υπουργείο Παιδείας ή να εφαρμόσει αυτές τις διατάξεις ή να επαναφέρει τις καταργηθείσες διατάξεις. 

           Για τους ανωτέρω λόγους για να μπορέσουν οι αδιόριστοι συνάδελφοι πολύτεκνοι  τη νέα χρονιά, να εργασθούν τουλάχιστον ως αναπληρωτές στα σχολεία μας, που λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οικογένειες των διαβιώνουν κάτω από το φάσμα της ανεργίας και της εξαθλίωσης και μέχρι της  οριστικής επίλυσης του θέματος διορισμού των, θα πρέπει να προστεθεί μία παράγραφος στο τέλος του άρθρου 36 του ν/σ:

«20. Στο τέλος του άρθρου 1 του ν.3194/2003 για την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών  προστίθεται  παράγραφος:

«10. Η πρόταξη των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, της ανωτέρω παρ.8 εφαρμόζεται ανεξάρτητα ύπαρξης  προϋπηρεσίας στην πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.»  »

 

2.      Διαθεσιμότητα πολύτεκνων εκπαιδευτικών

          Η  μετακίνηση των εξαιρεθέντων πολυτέκνων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με την κατάργηση των οργανικών των θέσεων, είναι παράνομη και αντιτίθεται στο άρθρο 10 του ν.1910/44 και στο άρθρο 67του ισχύοντα Κώδικα Δ.Υ, αλλά και στο άρθρο 21 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία της πολύτεκνης οικογένειας.

          Για αυτό το λόγο στο τέλος του άρθρου 36  του ν/σ προστίθεται παράγραφος:

«21. Οι εξαιρεθέντες της Διαθεσιμότητας  πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί της παρ.3 του άρθρου 82 του ν. 4172/2013,  παραμένουν στα σχολεία των,  για όσο χρόνο λειτουργεί ακόμη ο τομέας στο Σχολείο στο οποίο είχαν την οργανική των θέση και προσφέρουν εκεί το εκπαιδευτικό τους έργο.»

 

 Γ.  Άρθρο 29 - Θέματα Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Π.ΑΙΤ.Ε.)

 

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ – ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

        Παρακαλούμε όπως δημιουργηθούν  στις μεγάλες πόλεις, Ειδικά Προγράμματα Παιδαγωγικής Κατάρτισης στο Ε.Π.ΠΑΙ.Κ – Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, για τους αδιόριστους Πολύτεκνους εκπαιδευτικούς που θα εισάγονται κατά προτεραιότητα σ’ αυτά ή τουλάχιστον ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% των εισαγομένων σπουδαστών να δίνεται στους πολύτεκνους και τέκνα αυτών. Για αυτό θα πρέπει να προστεθεί μια παράγραφος στο τέλος του άρθρου 29 του ν/σ:

« 3. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3027/2002, για τα προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ για την απόκτηση Παιδαγωγικής κατάρτισης  προστίθεται  εδάφιο:

«ε. Στα ανωτέρω ετήσια  προγράμματα  παιδαγωγικής κατάρτισης εισάγονται κατά  προτεραιότητα πολύτεκνοι και  ακολουθούν τέκνα αυτών μέχρι ποσοστού 20% των εισαγομένων σπουδαστών.»   »
 

Με την ελπίδα ότι κάτι θα πράξετε...
 
Κοινοποίηση:
1. Αξιότιμο Κύριο Συμεών Κεδίκογλου  
Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
 
2. Αξιότιμο Κύριο Κων/νο Γκιουλέκα   
Υφυπουργό
Παιδείας και Θρησκευμάτων
 
 

                                                Για την ΑΣΠΕ

      Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας


Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Εμμανουήλ Χρυσόγελος

από το www.news4all.gr

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου